De Zoektocht-The Search.

De zoektocht naar mijn voorvaderen…
Onze zoektocht is natuurlijk eigenlijk al lang geleden begonnen.

Het was onze vader Herman Leopold Chömpff die al vroeg begon met het uitzoeken van de afstamming. Reeds in het begin van de jaren zestig correspondeerde hij vanuit de Raden Saleh nr 19 in Djakarta met de verschillende instanties in Nederland om zich een beeld te vormen van zijn voorouders.
Voor mij gaf hij de aanzet om een stukje familiehistorie te ontsluiten voor alle andere geïnteresseerde Chömpff’s.

Hoe precies de afstamming ook is geweest, dit is slechts een poging om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te schetsen van het verleden en het voor jezelf ordenen hoe en waarom, iets in het verleden mogelijk heeft plaats gevonden. Misschien kunnen ook anderen hieraan hun plezier ontlenen.

Met de hedendaagse technieken is het mogelijk om zonder eerst tijdrovende bezoeken af te leggen, een redelijke vaststelling van feiten te doen. Aangezien deze onderzoeken voortdurend aan wijzigingen onderhevig zijn, zal een volkomen waterdicht relaas een onmogelijkheid blijken.

Maar ook hier geldt, zoals bij vele reizen, dat de weg (de zoektocht) ernaartoe minstens net zo leuk is als de bestemming zelf.

Met mijn eigen onderzoekingen, overigens samen met mijn broer Alex Chömpff, kom ik o.a. bij het Amsterdams Archief en wel in het jaar 1780. In dat jaar werd de doop gehouden van een van de zonen van mijn oud-grootouder. (Generatie 7)
De zoon’s naam is Theodorus Hendricus. Een halfbroer van de grootouder waar wij van af stammen.

De namen van onze oud-grootouder Theodorus Hendrikus Chompff en Catrina Johans worden in het Amsterdamse archief meerdere malen op verschillende wijzen opgetekend.
Later komt Theodorus Hendrikus Chompff met Anna Moolemans meerdere keren in de annalen voor. En dit zijn dan mijn echte oud-grootouders. (Verrassend is dan om te zien dat mijn oud-grootouders nog niet getrouwd waren op het moment dat zij hun eerste 2 kinderen kregen.)

Op een gegeven moment wordt de naam zelfs opgetekend als Compft. Het is dan ook leuk om te zien dat er nazaten zijn met deze, zelfde, naam. Het lijkt mij duidelijk dat, hoever dan ook, er toch een familieband met deze huidige naam dragers zijn.
Mijn nieuwsgierigheid dringt zich dan op en ik vraag me dan af of deze afstammelingen ervan op de hoogte zijn met de overeenkomst in oud-grootouders.

Uiteraard wil je in je onderzoek nog verder terug in de tijd maar op dit moment lijkt, voor mij althans, het nog te blijven hangen op en rond het jaar 1729, het jaar van de vermoedelijke geboorte van Theodorus Hendrikus Compff sr., Procureur en organist van de Nederduitse kerk, afkomstig uit Cranenburgh. De zoektocht naar zijn ouders gaat onverminderd voort…

Tenslotte wil ik jullie de verschillende naamgevingen niet onthouden.

Chömpff, Chompff, Compff, Compf, Compft, Comph, Cempff, Kompf, Kompff, Kumpf, Kumpff, Kump, Kempff, Kemp.

Wanneer je me op weg kan helpen op mijn reis, houd ik me daarin van harte aanbevolen.

Eugène Chömpff

Reacties op:
Eugene@chompff.nl

 

The Search.

The Search. Our quest in the search for our ancestors has really begun a long time ago. It was our father Herman Leopold Chömpff who started it in the early 60’s. He wrote to several authorities from his residence in the Raden Saleh nr.19 in Djakarta, in order to get the most accurate information regarding his ancestors. It was he, for me at least, who gave the start in the disclosure of our family history.With all our techniques nowadays we can investigate before making actual visits to the archives. Our discovery’s will not always be waterproof but we will try to be accurate. And the journey towards our goal, searching for the right information, will problably be as joyfull as the goal itself.

And this goal is like the horizon. You will see it in the distance but when will you reach it?

With our investigations (with my brother Alex Chömpff) we arrive at the Amsterdam Archives in the year 1780. The christening of the oldest son of Theodorus Hendrikus Chompff. The son’s name is Theodorus Hendricus.

But later in time Theodorus Hendrikus Chompff marries a woman named Anna Mooleman. These two are my great-grandparents.

Back to the father of Theodorus Hendrikus Chompff. His father was named Theodorus Hendrikus Compff sr. And he came with Margaretha Lohoff (april 5th 1749) from Cranenburgh to Oss in the Netherlands where they later moved toAmsterdam. (nov 29th 1758)

We like to travel further back in time but in 1729 our trail ends. But our search will continue…

 

At last I will share all the different spellings of our name:

 

Chömpff, Chompff, Compff, Compf, Compft, Comph, Cempff, Kompf, Kompff, Kumpf, Kumpff, Kump, Kempff, Kemp.

In my latest discovery I found out that compff was an old Teutonic word for victory or triumph.

So my motto will be Compff=Triompff

If you would like to assist me on my journey, please do.

 

Contact me at:

eugene@chompff.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf + zeven =